3. “Át-érzés”

Az „Át-érzés” az első magyar nyelven íródott Silent Hill fanfiction, avagy rajongói irat, mely Silent Hill rajongásomból született egy kisebb rekordidő alatt: 28 óra. A könyv maga mindössze csak 96 oldal A4-ben, és 210 A5-ben. Három óra alatt végigolvasható, egy egész estés filmnek felel meg.

Mi az a Silent Hill?

Rajongók milliói számára nyújtott mind a játéksorozat, és mind a film remek szórakozást és felejthetetlen élményeket. Mára egyfajta kultusszá nőtte ki magát, egy saját művészeti mellékággá. A Silent Hill világ talán legfontosabb eleme a kihalt város, ahol az emberek nyomtalanul eltűntek, de senki nem tudja hová. Időnként találkozunk másokkal, és bizony mindnek hiányzik egy kereke. A városba többnyire erős érzelmek viszik a szereplőket, ami a rémisztgetésen és extrém brutalitáson felül a Silent Hill kellemes egyediségét adja meg. Vagyis én talán úgy nevezném, hogy több gallon vérrel fellocsolt romantikus horror, ahol a szereplők sorsa és múltja elég szívszorító tud lenni.
És ha ez még nem lenne elég, Silent Hill-ben időnként megszólal egy légiriadó sziréna, ami az eddig tapasztalt kétségbeesett érzetet a végletekre emeli: ekkor nyílik meg Silent Hill egy úgynevezett alternatív dimenziója, ahol mintha minden időben ötven évvel később lenne, de csúcstechnológia helyett elmúlás, rothadás, halál és borzalom vár minden sarkon a vaksötétben. Ennek a dimenzióváltásnak a miértje és lényege a játéksorozat (különösen az első rész) ismeretét igényli, a filmből csak a folyamatot ismerjük meg. A város alternatív dimenziója sokkal véresebb és rémisztőbb, mint az elhagyatott, ködös. És ami a legfontosabb: ha egy ajtó zárva volt a ködös városban, az alternatív dimenzióban nyitva lehet…

Miről szó az „Át-érzés”?A történet egy kicsit komplex. A következő sorok szinte a könyv első ötödében kiderülnek, az igazi meglepetések csak ezek után jönnek. Tehát: adott egy párocska, Ben és Jane. Szeretik egymást, tervezik jövőjüket. Jane azonban az utóbbi két hétben nem válaszolt semmiféle hívásra. Szinte nyomtalanul eltűnt. Ben már a legrosszabbra gondol, mikor egyszeriben a nő hívja, és invitálja egy vacsorára, ahol mindent elmagyaráz.

Ben fel is kerekedik. Jane egy kisvárosban lakik, mindössze ötven kilométerre Ben városától. Ben barátai, két pár, felajánlják a fuvart, hiszen ők is ismerik Janet, és szeretnének tudni mi történt vele.
Egy Mercedesben utaznak…

Útjuk során átvágnak egy ködös kietlen városon. Legalábbis szeretnének: már az üdvözlő táblánál balesetet szenvednek, és a kocsi első kereke kitörik. Vontatót hívnának, de nincs térerő telefonjukon.

Az események hamar megindulnak: az utasok egyik női tagját a ködből valami elragadja. A többiek halálra rémülten menekülnek… szétszélednek … és teljesen elvesznek.
Nem tudják, hogy látomások gyötrik őket, vagy tényleg jól látnak, de a világ megváltozik a szemük láttára. Minden elrohad, közben fültépően szól a légiriadó sziréna.

Aztán a kis csoport már csak szeretne valami nyugodt helyet találni, hogy kitalálják mi is történik…
De aztán felbukkan Jane… aki elviekben éppen most kéne hogy megterítsen. Mit keres itt?
Jane egy kicsit furán viselkedik. Két dolgot tud: a csoport minden tagjával találkoznia kell, kivéve kedvesét, Bent. És ami a legfontosabb, vissza kell találnia a kocsihoz… de sebesen…
… mert valami roppant fontos dolog rejtezik a csomagtartóban… 

 
Hány szereplő van a könyvben?

Nem sok, hiszen egy elszigetelt kietlen városról beszélünk, és annak alternatív formájáról, mint megismerhettük a Silent Hill játékban és filmben. A kezdetben kocsiban utazókon felül megjelenik Jane, és még egy rendőrtiszt, aki az eddig ismert tényeket fenekestül felfordítja egy felfedezéssel…

 
 
Kiknek ajánlott az „Át-érzés”?

Aki szereti a horrort, némi romantikával fűszerezve. A könyv maga nem a félelemre alapozódik, hanem inkább a lelki fájdalomra, mikor szeretett kedvesünkért aggódtunk, majd megnyugodtunk, hogy rendben van, de aztán ez a nyugalom átfordul gyanakvásba, és a végén azt kívánjuk, bár maradt volna minden a puszta aggodalom szintjén. És ezt még megspékeljük némi identitászavarral is, ahol már nem tudjuk, ki van kivel, kinek mi a célja.

A könyvnek van némi előfeltétele is: a Silent Hill játékok, de legalább a Silent Hill film ismerete. Ezek nélkül nehéz megérteni az alternatív dimenziót, bár nem lehetetlen.

 

Lesz még Silent Hill könyv a jövőben?

Igen, tervben van egy másik, de egyelőre még csak a vázlata íródik. Időm és energiám függvényében fogok nekikezdeni.